Franke kruisrollagers: innovatie en efficiëntie in bewegingssystemen

Franke is een wereldwijde pionier in de ontwikkeling en productie van lichtgewicht bewegingssystemen. Eén van hun kernproducten, de kruisrollagers, zijn ontwikkeld met behulp van geavanceerde draadlager technologie. Deze kruisrollagers kunnen geleverd worden als lager element of als draaikrans met een twee rijig draadlager voor hoge belasting en stijfheid.

Franke draadlager met gekruiste rollen

Draadlager LEW

Draadlager van het type LEW met kruislings opgestelde rollen

De draadlagers van het type LEW van Franke zijn ontworpen voor gemiddelde rotatiesnelheden en nauwkeurigheden. Ze staan bekend om hun soepele loop, hoge stijfheid en compacte installatieruimte. Wat deze kruisrollagers echt indrukwekkend maakt, is hun vermogen om gelijkmatig hoge belastingen vanuit alle richtingen op te nemen. Ze zijn robuust en kunnen schokken en trillingen moeiteloos weerstaan.

De draadlagers bestaan uit twee binnen- en twee buiten ringen en een kunststof kooi en rollen. Ze compenseren temperatuurexpansies en bieden compenserende eigenschappen voor veeleisende belastingen. Het lijncontact minimaliseert de rotatieweerstand, zelfs bij ongelijke belasting. Deze lagerelementen worden  spelingvrij geïnstalleerd; de voorspanning kan individueel worden aangepast, afhankelijk van specifieke behoeften.

Franke draaikransen met kruisrollen

De kant-en-klare draaikransen van Franke, bekend als het type LVG, zijn voorzien van geïntegreerde draadlagers. Ontworpen als 2-rijig kruisrollagers, bestaan ze uit aluminium behuizingsringen en twee geïntegreerde lagerelementen met rollen. Deze draaikransen van het type LVG zijn geschikt voor de hoogste belastingen en imponeren met hun hoge stijfheid, lage rotatieweerstand en lichtgewicht ontwerp.

Doordat ze zijn ontworpen als rollagers, kunnen ze hoge belastingen vanuit alle richtingen opnemen en zijn ze bestand tegen schokken en trillingen. De draaikransen zijn aan beide zijden afgedicht en worden zonder speling voorgespannen. Door gebruik te maken van behuizingsonderdelen van aluminium is het gewicht van deze lagers aanzienlijk verminderd, tot wel 60% ten opzichte van stalen lagers.

Draaikrans LVG

Franke standaard draaikrans type LVG, geconstrueerd met dubbelrijig kruisrol lager.

Franke Kruisrollagers in de praktijk

Voordelen: kleine installatieruimte, lichtgewicht ontwerp en kosten effectief

Rollager in medisch voorbeeld

De LEW7 draadlager vindt zijn toepassing in een plafondlamp waarin een grote röntgeneenheid wordt opgehangen. De voordelen van dit product, zoals de hoge draagkracht, compacte installatieruimte en gelijkmatig lage rotatieweerstand, werden hier nadrukkelijk benut.

Voor meer informatie over dit praktijkvoorbeeld klik hier.

Voordelen

Franke draadlager type LEW

 • Optimale integratie in omsluitende onderdelen
 • Klantspecifieke aanpassing van de lagerspanning
 • Lage rotatieweerstand met hoge momentbelasting
 • Hoge stijfheid
 • Hoge draagkracht

Franke draaikrans type LVG

 • Hoogste belastbaarheid
 • Hoogste stijfheid
 • Aluminium constructie (laag gewicht en corrosiebestendigheid)
 • Ruim leverbare diameters (ø 400 – 2.000 mm)

De technische data is te vinden op de bijbehorende productpagina’s: type LEW en type LVG.

Voorkeursgebieden van toepassing:

 • Medische technologie
 • Navigatie / Antenne
 • Voertuigbouw
 • Ruimtevaart
Deel dit bericht!